List opp alle produkter etter merke Den Sorte Havre

Sunt urkorn fra vikingtiden!

På Tveter gård i Våler i Østfold har de tatt frem igjen dyrkingen av svarthavren - det opprinnelige urkornet i Norge. Svarthavren har vært dyrket i Norge siden før vikingtiden, og er optimalt tilpasset det norske klimaet.

Svarthavre er en egen havreart med en annen ernæringsmessig sammensetning enn den vanlige hvite havren. Det er cirka 50 prosent mer umettet fett og 15 prosent mindre karbohydrater i svarthavre enn i vanlig hvit havre. Svarthavren er også mer motstandsdyktig mot sykdommer, noe som gir renere produkter enn vanlig havre. Dette kornet trenger ingen sprøytemidler. Svarthavre har ellers fått navnet sitt på grunn av fargen på det ytterste skallet som er sort. Det finnes faktisk både hvit, gul, rød og svart havre, og det vanligste er hvit havre. 

Hvorfor forsvant svarthavren?

Svarthavren ble nærmest utradert på kort tid da man begynte å importere hvit havre fra Tyskland for omtrent 150 år siden. Dette var fordi den hvite havren gir mye mer avling på målet enn svarthavren.

Heldigvis har svarthavrearten overlevd i elitetravhestmiljøet hvor denne havrearten er blitt brukt til hester som skal yte det lille ekstra.

Det fins 6 produkter.

Viser 1-6 av 6 element(er)
Viser 1-6 av 6 element(er)