List opp alle produkter etter merke Brenna Gård

Brenna Gård og Egg – Brune egg fra Brenna

Om oss

Vi holder til i Brøderudvegen 763 ved Smestadtjennet. Vi har ca 2000 verpehøns fordelt på to adskilte avdelinger. Dyrene i de to avdelingene har ulik alder. Dette for at vi alltid skal ha en viss produksjon, også når vi bytter ut dyr i en avdeling. Vi selger noe egg på privatmarkedet, leverer noe til butikker og ellers til andre interesserte. Vi står for all distribusjon selv. Vi er å finne på Facebook på siden «Brenna Gård og Egg».

Produksjon

Vi har brune egg fra hønserasen brun Lohman. Hønene er frittgående med god plass, mulighet for basing og har fri tilgang til mat, vann og vagler. Hønene fôres hovedsaklig med Felleskjøpets kraftfôr for verpehøns. I sommerhalvåret får de også noe friskt gress og annet grønt.

Sortering

Vi er registrert produsent og har godkjenning som eggpakkeri. Eggene størrelsessorteres over et veiebord med opplegg for gjennomlysing av eggene. Det er ofte vanskelig å oppdage mørke flekker/blod i brune egg. Dette er på grunn av fargen og tykkelsen på skallet. Blodflekker i egg er ikke farlig. Det kan se litt udelikat ut, men egget er helt trygt å spise. Blodflekker i egg oppstår ved at ei blodåre i egglederen brister ved dannelsen av egget.

Egenskaper

Egg har unike egenskaper og er svært næringsrike. Egg inneholder alle næringsstoffene kroppen vår trenger utenom vitamin C. Ved siden av næringsverdien har egg også gode egenskaper i matlaging, for eksempel som hevemiddel, tykningsmiddel og bindemiddel.

Lagring

Eggeskallet er porøst og kan lett slippe gjennom lukt og smak. Det er derfor viktig å ikke lagre egg sammen med produkter som avgir sterk lukt. Egg tar lett til seg smak fra omgivelsene. Egg som skal lagres en stund bør stå i kjøleskap, ellers bør egg stå i romtemperatur. Egg skal alltid lagres med den butte enden opp. Når egg er romtemperert kommer de unike egenskapene best fram; eggene har bedre smak, gir mer volum og luftigere bakst. Ved romtemperatur er det også enklere å skille plomme fra hvitte og det er enklere å få all hvitten fra skallet. Det er vanskeligere å få skallet av hardkokte egg hvis eggene er kjøleskapskalde før koking. Det kan også være vanskelig å få skallet av hardkokte egg hvis eggene er for ferske. Egg bør derfor stå noen dager i romtemperatur etter verping til det bruket. Egg rett fra kjøleskapet sprekker fortere ved koking. Kokte egg som er grønne eller har ei mørk rand rundt plomma er ikke dårlige, men de er kokt for lenge. Fargen skyldes en reaksjon mellom jern og svovel i egget.

Holdbarhet

Datomerkingen på kartongene er satt etter europeiske regler som er satt for å ivareta land lenger sør i Europa med varmere klima, høyere luftfuktighet og hyppigere tilfeller av salmonella og andre dyresykdommer. Norske egg er dermed holdbare mye lenger enn de 28 dagene vi har lov til å merke med. I romtemperatur holder eggene seg i uker, i kjøleskap holder de i flere måneder. Opplysningskontoret for egg og kjøtt har sammen med Nofima testet at egg holder i minst sju måneder i kjøleskap. Det foregår imidlertid en modningsprosess i egget hele tida, så det er nok å foretrekke å bruke egg som er noe ferskere en sju måneder.

Det fins 2 produkter.

Viser 1-2 av 2 element(er)
Viser 1-2 av 2 element(er)